saopštenje Agencije, 22. februar

Zajedno za Vojvodinu
29/05/2012
Godišnji izveštaj 2011. ZzV
29/05/2012

saopštenje Agencije, 22. februar

print

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Uprave za javne nabavke, Komisije za zaštitu prava učesnika u postupcima javnih nabavki i Transparentnosti Srbija razmatrali su danas probleme u sistemu javnih nabavki i mehanizme za otkrivanje i sprečavanje korupcije u toj oblasti.

Na sastanku je zaključeno da je kroz predlog izmena Zakona o javnom nabavkama, na kojima se trenutno radi, potrebno pojednostaviti procedure javnih nabavki i ojačati sistem kontrole, posebno u segmentu planiranja javnih nabavki, njihove svrsishodnosti, i samog izvršenja nabavki.
Predstavnici UJN ukazali su da su tokom 2010. godine otkrivene nepravilnosti u postupcima hitih nabavki vrednosti 2 milijarde dinara o čemu je UJN, u skladu sa svojim nadležnostima, obavestila naručioce, budžetsku inspekciju, DRI i nadzorne organe naručioca.
Kao poseban problem izdvojeni su i kapaciteti Komisije i UJN, odnosno neodgovarajući prostor i, shodno tome, nedovoljan broj zaposlenih.
Zaključeno je da je potrebno nastaviti razgovor sa drugim državnim organima koji imaju važnu ulogu u procesu kontrole i nadzora nad sistemom javnih nabavki, kao što su Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija i budžetska inspekcija.