Reagovanje Agencije na vest o radnoj verziji Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

Osečina – Izbori za odbornike
22/06/2012
Paraćin – Izbori za odbornike
22/06/2012

Reagovanje Agencije na vest o radnoj verziji Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

print

Povodom medijskih objava da je Ministarstvo pravde i državne uprave napisalo radnu verziju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, Agencija saopštava da iako je u radnoj grupi ne može da iznese mišljenje o sadržini ove verzije s obzirom nije učestvovala u njenoj izradi, niti joj je ona dostavljena uvid.

Agencija takođe izražava zabrinutost jer je saopšteno da će Savet za borbu protiv korupcije imati nadzornu ulogu u sprovođenju Strategije. To bi značilo da Ministarstvo pravde namerava da ovaj nadzor, koji predstavlja jednu od najznačajnijih nadležnosti Agencije, „oduzme“ Agenciji i prenese ga u nadležnost savetodavnog tela Vlade.

Agencija je očekivala da će se radna verzija Strategije pripremati uz njeno aktivno učešće, uz učešće svih ostalih relevantnih subjekata i u skladu sa međunarodnim standardima pri izradi dokumenata od velikog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Podsećamo da je Ministarstvu pravde i državne uprave Agencija već poslala predloge minimalnih standarda za izradu kvalitetne Strategije.