Prvi izveštaj o primeni Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje

UEPS_priznanje_antikorupcija
Agenciji srebrno priznanje UEPS u kategoriji najbolje društveno-odgovorne kampanje
24/12/2013
Održan seminar za studente
20/05/2014

Prvi izveštaj o primeni Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje

print

Agencija obaveštava sve odgovorne subjekte iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje da je prvi izveštaj o primeni ova dva dokumenta 31. marta 2014. godine dostavljen Narodnoj skupštini, kao i da se može preuzeti na ovom linku.

Prema oceni Agencije, u prvom izveštajnom periodu, od 123 ispitane aktivnosti:

  • 24 su ispunjene u skladu s indikatorom (19%), od kojih je:
    • 20, prema podacima koje Agencija raspolaže, realizovano na način i u roku predviđenim Akcionim planom;
    • 4, prema podacima koje Agencija raspolaže, realizovano u roku, ali ne i na način predviđenim Akcionim planom;
  • 10 aktivnosti nije ispunjeno u skladu s indikatorom (8%);
  • Agencija nije bila u mogućnosti da oceni ispunjenost 12 aktivnosti (10%);
  • realizacija je u toku za 77 aktivnosti (63%).

Screenshot-from-2014-04-02-121943_445x212_7d5d52ee1c17913f93c9ec0aeef52690

Opšti deo izveštaja koji obuhvata ocenu ispunjenosti Strategije i Akcionog plana za prvi izveštajni period, rezime izveštaja, odnosno najznačajnije preduzete aktivnosti u ovom periodu, kao i opšte preporuke važne za unapređenje primene i nadzora nad primenom novih strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije možete preuzeti ovde.

Agencija poziva sve odgovorne subjekte da prilikom čitanja izveštaja naročito obrate pažnju na preporuke Agencije, i to kako na opšte preporuke u okviruOpšteg dela, tako i na pojedinačne preporuke u Posebnom delu, koje se odnose na tačno određenu meru, odnosno aktivnost iz Akcionog plana. Poželjno je da se odgovorni subjekt, kome je preporuka upućena, u narednim izveštajima osvrne na mere koje je preduzeo kako bi postupio po ovoj preporuci Agencije.

Novi ciklus izveštavanja

Rok za podnošenje sledećeg kvartalnog izveštaja ističe 15. aprila 2014. godine i treba da obuhvati period od 1. januara do 31. marta. Odgovorni subjekti treba da izveštavanje nastave na isti način, na osnovu Smernica za izveštavanje o sprovođenju i vršenje nadzora nad sprovođenjem Strategije i Akcionog plana i kroz popunjavanje predloženog formulara za svaku realizovanu aktivnost. Ove dokumente možete preuzeti ovde.

Mole se odgovorni subjekti da ne ponavljaju informacije i dokaze dostavljene u okviru prethodnog izveštaja i da ne šalju formulare iste sadržine, odnosno da u njih unose samo mere koje su preduzete od 1. januara do 31. marta 2014. godine, a da ukoliko u ovom periodu nisu preduzete aktivnosti usmerene na realizaciju obaveza iz strateških dokumenata, odnosno ukoliko nema nikakvih promena u odnosu na prethodni izveštajni period, to samo naglase u propratnom dopisu. Na ovaj način će Agenciji biti značajno olakšan nadzor nad primenom Strategije i Akcionog plana. I ovaj put, izveštaji se mogu dostavljati običnom ili elektronskom poštom.