Представљен извештај о финансирању политичких активности у првој половини 2014. године

Агенција поводом Нацрта акционог плана за поглавље 23.
30/10/2014
Агенција на регионалној конференцији о превенцији корупције
18/11/2014

Представљен извештај о финансирању политичких активности у првој половини 2014. године

print

Агенција за борбу против корупције представила је данас у амфитеатру Народне банке Србије Извештај о финансирању политичких активности у изборним кампањама у првој половини 2014. године, у оквиру Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА). Овом приликом Агенција је још једном указала на важност заједничке борбе против корупције и транспарентног финансирања политичких странака, као и сарадњу са народним посланицима, члановима Републичке изборне комисије, представницима органа јавне управе, међународних организација, цивилног друштва, као и представницима медија.

Учесницима су се обратили Татјана Бабић, директор Агенције за борбу против корупције, Маријана Трифуновић-Стефановић, вођа компоненте за одговорну власт Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (JRGA) Америчке агенције за међународни развој (USAID), проф. др Зоран Стојиљковић, члан Одбора Агенције, Ружица Стојиљковић, начелник Службе за контролу финансирања политичких субјеката и Наталија Ристивојевић, самостални саветник у Служби.

У другом делу, у стручној дискусији о нормативном оквиру и ефикаснијој контроли финансирања политичких субјеката говорили си Владимир Гоати и Немања Ненадић из Транспарентности Србија, Ђорђе Вуковић из Центра за демократију и слободне изборе и Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања. У дискусији је учествовао и Верољуб Арсић, председник Одбора за финансирање, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Објављивањем овог извештаја Агенција за борбу против корупције изражава уверење да су контрола и надзор, као и објављивање резултата налаза, основна претпоставка за подизање капацитета органа задужених за контролу избора. Овим извештајем испуњава се право грађана да знају где одлази њихов новац, као и под којим условима га добијају они који учествују на изборима, а уједно ово је и први корак којим се формира солидна основа за широку јавну расправу о понашању изборних актера и одрживости постојећих законских решења.

Извештај је доступан овде.

Фото галерија