Predstavljanje “Ilustrovanog rečnika korupcije”

Postupanje po predstavkama pravnih i fizičkih lica
03/10/2013
Trinaesta sednica odbora Agencije
07/07/2010

Predstavljanje “Ilustrovanog rečnika korupcije”

print

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) predstavila je projekat „Ilustrovani rečnik korupcije“, koji je realizovan u partnerstvu sa Agencijom za borbu protiv korupcije, uz finansijsku podršku Evropske unije. Na konferenciji su govorili zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović, predsednik ANEM Milorad Tadić, konsultanti na projektu prof. dr Čedomir Čupić i Zlatko Minić, kao i producent serijala Aleksandar Janković, urednice Sandra Mandić i Jelena Veljković i novinarke Svetlana Kojanović i Ivana Petrović.

Serijal će se emitovati od 24. marta na 25 televizijskih i 40 radio stanica širom Srbije. Svaka od 20 epizoda posvećena je jednom od pojmova, a poslednja emisija sumira sve prethodne. Kroz 21 epizodu lokalnim pričama su ilustrovani i objašnjeni termini iz oblasti korupcije, prevencije i borbe protiv korupcije.

Glavni cilj projekta je da doprinese efikasnijoj prevenciji i borbi protiv korupcije aktivnijim uključivanjem građana i medija u taj proces. U okviru projekta biće proizveden i „Elektronski rečnik korupcije“, kao i „Elektronski vodič za izveštavanje o korupciji“.

Saradnja Agencije za borbu protiv korupcije sa ANEM između ostalog, ima za cilj da mediji budu proaktivniji i da prepoznaju sopstveni interes u otkrivanju slučajeva korupcije i borbi protiv korupcije, a ne da budu instrument određenih ekonomskih, političkih i drugih interesa. U okviru projekta, Agencija je organizovala dva seminara posebno osmišljena da novinarima i urednicima pruži objašnjenja i relevantne informacije za bolje razumevanje fenomena i oblika korupcije, kao i mehanizama za borbu protiv korupcije.

U okviru projekta planirano je i održavanje okruglog stola na temu uloge medija u borbi protiv korupcije.