Представљање “Илустрованог речника корупције”

Скупштина Републике Србије alt
Seminar for New Deputies
03/07/2014

Представљање “Илустрованог речника корупције”

print

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) представила је пројекат „Илустровани речник корупције“, који је реализован у партнерству са Агенциjом за борбу против корупције, уз финансијску подршку Европске уније. На конференцији су говорили заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић, председник АНЕМ Милорад Тадић, консултанти на пројекту проф. др Чедомир Чупић и Златко Минић, као и продуцент серијала Александар Јанковић, уреднице Сандра Мандић и Јелена Вељковић и новинарке Светлана Којановић и Ивана Петровић.

Серијал ће се емитовати од 24. марта на 25 телевизијских и 40 радио станица широм Србије. Свака од 20 епизода посвећена је једном од појмова, а последња емисија сумира све претходне. Кроз 21 епизоду локалним причама су илустровани и објашњени термини из области корупције, превенције и борбе против корупцијe.

Главни циљ пројекта је да допринесе ефикаснијој превенцији и борби против корупције активнијим укључивањем грађана и медија у тај процес. У оквиру пројекта биће произведен и „Електронски речник корупције“, као и „Електронски водич за извештавање о корупцији“.

Сарадња Агенције за борбу против корупције са АНЕМ између осталог, има за циљ да медији буду проактивнији и да препознају сопствени интерес у откривању случајева корупције и борби против корупције, а не да буду инструмент одређених економских, политичких и других интереса. У оквиру пројекта, Агенција је организовала два семинара посебно осмишљена да новинарима и уредницима пружи објашњења и релевантне информације за боље разумевање феномена и облика корупције, као и механизама за борбу против корупције.

У оквиру пројекта планирано је и одржавање округлог стола на тему улоге медија у борби против корупције.