Представљање Агенције за борбу против корупције на конференцији у Румунији

Прес новембар 2013.
04/12/2013
1. седница Одбора Агенције
19/01/2011

Представљање Агенције за борбу против корупције на конференцији у Румунији

print
Директорка Агенције за борбу потив корупције Татјана Бабић, учествовала је на Регионалној конференцији о промоцији добре праксе у борби против високе корупције и о повраћају имовине, која је одржана у Букурешту.

На панелу о сукобу интереса, несагласностима и пријави имовине, на коме је говорила директорка Агенције представљени су успешни случајеви и сазнања добијена у решавању о сукобу интереса. Такође, расправљало се о законском оквиру и административним алатима који се користе у јачању интегритета јавних функционера, а успостављена је успешна сарадња између надзорних тела на регионалном и међународном нивоу.

Учесници су били и председник румунске Националне агенције за интегритет, Хорија Георгеску, Николај Николов, председавајући Комисије за превенцију и утврђивање о сукобу интереса из Бугарске, Далија Орешковић, председница хрватске Комисије за утврђивање о сукобу интереса и Антоли Доникиу, председник Комисије за интегритет из Молдавије.

Конференција је била усмерена и на проблеме попут истраживања и процесуирања, као и на пресуде у случајевима високе корупције, повраћај имовине повезане са корупцијом и организованим криминалом. У закључку су разматрани услови за успешност, али и изазови са којима се надзорни органи сусрећу у свом раду, посебно приликом доношења и примене антикорупцијских прописа и стратегија.

Поред представника Агенција за борбу против корупције, на Регионалној конференцији о промоцији добре праксе у борби против високе корупције и о повраћају имовине, учествовали су и шефови канцеларија и директори министарстава која се баве проблемима криминала и корупције из Румуније, Бугарске, Молдавије, Црне Горе, Албаније, Немачке, Велике Британије и Македоније, као и Амбасадори у Румунији, представници UNODC, KAS, IACA.