Поводом објављивања ЦПИ

Скупштина Републике Србије alt
Seminar for New Deputies
03/07/2014

Поводом објављивања ЦПИ

print

Поводом објављивања Индекса перцепције корупције за 2012. годину, вршилац дужности директора Агенције за борбу против корупције, Татјана Бабић саопштава да ће Агенција својим активним односом према представкама и нагласком на контроли финансирања политичких субјеката и извештаја изборне кампање, дати свој допринос да индекс за 2013. годину буде знатно бољи.

У борби против корупције потребна је јака политичка воља, системски приступ и сарадња свих институција. Такође, неопходно је да се не доносе закони који садрже потенцијалне коруптивне елементе и тиме нарушавају правну сигурност. Појединачне акције могу да доведу до тренутног, али не и системског побољшања. Сви органи – репресивни и превентивни, регулаторни органи и независна тела треба да имају одрешене руке како би остварили видан напредак.

На представљању Индекса перцепције корупције, Транспарентност Србија је дала преглед препорука из годишњих извештаја о раду независних органа, међу којима су и кључне препоруке Агенције: појачати надлежности у контроли имовине функционера, изменити Закон о Агенцији како би се појачала примена у пракси, применити у пракси стандард из члана 13. Конвенције УН у вези поступања по анонимним пријавама…

У односу на 2011. годину Србија је рангирана на 80. месту са 39 од могућих 100 индексних поена.