Почетак Твининг пројекта “Превенција и борба против корупције”

Почела јавна расправа о Нацрту закона о Агенцији за борбу против корупције
05/10/2016
Циклус обука у градовима и општинама у Републици Србији
14/10/2016

Почетак Твининг пројекта “Превенција и борба против корупције”

print

ras_8697Европска унија данас је започела двогодишњи Твининг пројекат, вредан два милиона евра, који ће омогућити сарадњу и размену искустава, добре праксе и стручног знања између Агенције за борбу против корупције Републике Србије, с једне стране и Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије, као и других надлежних институција Републике Италије и Краљевине Шпаније, с друге стране.

Свечаност поводом обележавања почетка пројекта одржана је у уторак, 11. октобра у 12.30 часова, а говорници су били госпођа Татјана Бабић, директор Агенције за борбу против корупције; господин Радомир Илић, државни секретар Министарства правде у Влади Републике Србије; Њ.Е. господин Мајкл Давенпорт; шеф Делегације Европске уније у Републици Србији; господин Рафаеле Кантоне, председник Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије; Њ.Е. господин Ђузепе Манцо, Амбасадор Републике Италије у Републици Србији; Њ.Е. господин Мигуел Фуертес Суарез, Амбасадор Краљевине Шпаније у Републици Србији; госпођа Јелена Стојовић, помоћник министра финансија у Влади Републике Србије, господин Филипо Романо, руководилац пројекта из државе чланице ЕУ и господин Еуђенио Турко, стални Твининг саветник.

Циљ Твининг пројекта јесте јачање механизама превенције корупције у Републици Србији, као и промовисање активне улоге Агенције за борбу против корупције, других надлежних органа јавне власти, организација цивилног друштва и медија. Пројекат, вредан два милиона евра, финансиран је у оквиру приступних ЕУ фондова за Републику Србију и трајаће две године. У оквиру преговора Републике Србије и Европске уније, пројекат ће допринети реформском процесу и усаглашавању са циљевима и вредностима Европске уније везаним за ефикаснију борбу против корупције (поглавље 23).

У постизању ових циљева, када је реч о превенцији корупције, кључну улогу има Агенција за борбу против корупције, која је независан, државни орган, а чија је најзначајнија улога да штити јавни интерес, доприноси смањењу ризика од корупције и промовише важност јачања интегритета и одговорности органа јавне власти и функционера. Пројекат ће оснажити капацитете Агенције за борбу против корупције и унапредити системски приступ у борби против корупције.

За спровођење пројекта задужени су Национална агенција за борбу против корупције, Министарство правде, Виша школа за правосуђе Републике Италије и Главно тужилаштво Краљевине Шпаније у сарадњи са Агенцијом за борбу против корупције Републике Србије. У име Републике Србије, уговарач овог пројекта је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (ЦФЦУ, Министарство финансија), који је одговоран за послове плаћања, рачуноводство, праћење и извештавање о спровођењу активности.

За више информација о пројекту можете контактирати:

г. Еуђениа Турка, Сталног Твининг саветника на пројекту + 381 63 1715 247, eugenio.turco@giustizia.it