Округли столови “Институционални интегритет” широм Србије

Народна сељачка странка
20/06/2012
Годишњи извештај 2011. НСС
20/06/2012

Округли столови “Институционални интегритет” широм Србије

print

Једанаест округлих столова „Институционални интегритет“ одржани су током маја и јуна у: Бору, Параћину, Врњачкој Бањи, Ужицу, Инђији, Лесковцу, Прокупљу, Шапцу, Бачкој Тополи, Новом Београду и Ковачици.

Овога пута, округли столови били су организовани за запослене у јединицма локалне самоуправе и јавним службама (установама културе – библиотеке, музеји, архиви, заводи за заштиту споменика; здравственим установама – домови здравља, болнице, институти, заводи; установама образовања – основне и средње школе, факултети, високе школе; установама студентског стандарда, предшколским установама, установама у области социјалне заштите – установе за смештај деце и омладине, центри за социјални рад, геронтолошки центри).
Фото галерија

У двочасовним сусретима, представници Агенције говорили су о појмовима корупције и интегритету, друштвеној и личној етици, идеји независних државних тела и заштити јавног добра, мандату Агенције за борбу против корупције, као и о плановима интегритета, Правилнику о поклонима и регистрима које Агенција води. Предавачи су били: Драгана Крунић, шефица Одсека за планове интегритета, Боривоје Миросавић, самостални саветник у Одељењу за регистре и Небојша Тасић, шеф Одсека за програме обуке. На неколико округлих столова говорили су и Зорана Марковић, директорка Агенције, као и Бојана Смартек из Одсека за програме обуке и Наташа Божић из Одсека за планове интегритета.
На 11 округлих столова одазвало се укупно 279 представника од око 715 позваних институција, што је мање од трећине позваних. Агенција од оснивања има за циљ да гостује у што већем броју градова и општина у Србији и на скупове које организује позива не само представнике институција, већ и грађане и новинаре како би у борбу против корупције и примену Закона укључила најширу јавност.

Како би Акциони план за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције био успешно примењен Агенција ће наставити да одржава семинаре, округле столове и друге скупове. Посебну пажњу Агенција ће посветити носиоцима одговорности за неко јавно добро.