Округли сто “Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела”

Ниједан од понуђених одговора НОПО
15/10/2012
Агенција за борбу против корупције почела је са објављивањем верификованих извешаја о трошковима изборних кампања
21/06/2012

Округли сто “Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела”

print

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић, учествовала је 25. септембра на округлом столу „Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела“, који је организован у Дому Народне скупштине Републике Србије.

У дискусији су учествовали представници Народне скупштине Републике Србије, Заштитникa грађана, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, председник Савета Државне ревизорске институције, Повереник за заштиту равноправности, као и представници Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА).
Директорка Агенције Татјана Бабић изјавила је да: „Досадашње искуство Агенције показује да је међусобна сарадња свих државних органа важан чинилац у борби против корупције. Агенција је са своје стране препознала неопходност интензивне и континуиране сарадње са другим независним државним органима и, посебно, Народне скупштине и независних државних органа, ради отклањања недостатака у правном и институционалном оквиру и пракси органа јавне власти.“

Она је подсетила да је Агенција још у марту поднела Народној скупштини и Министарству правде и државне управе иницијативу за измене и допуне Закона о Агенцији, како би се јасно прописала строжа правила о одговорности функционера, рад Агенције учинио ефикаснијим и ојачала њена независност.

Током прве половине 2013. године Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА) је омогућио седам расправа између независних тела и одбора и Службе Народне скупштине на округлим столовима. Резултати ових разговора су конкретни предлози, попут редовног билатералног ажурирања података, укључивање у номотехнику, израду и доношење закона, дефинисање конкретног формата извештаја, благовремено одржавање расправа, утврђивања приоритета, система праћења и мониторинга државних органа у примени закључака и препорука.