Одржан Антикорупцијски форум Србије

Крупањ – Избори за одборнике
22/06/2012
Кучево – Избори за одборнике
22/06/2012

Одржан Антикорупцијски форум Србије

Prva_strana
print

Агенција за борбу против корупције уз подршку Делегације Европске уније у Србији данас је у Палати Србија на првом „Антикорупцијском форуму Србије“ окупила политичку, пословну, медијску елиту Србије и представнике цивилног друштва како би сви заједно указали на важност борбе против корупције и отворили горуће проблеме друштва.
У пленарном делу учесницима су се обратити: проф. др Зоран Стојиљковић, председник Одбора Агенције за борбу против корупције; Ивица Дачић, председник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије и његова екселениција Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у РС. Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да борба против организованог криминала и корупције мора бити врхунски приоритет и да је неопходна тесна сарадња државних институција. Циљеви Антикоруцијског форума јесу преношење и размена најбољих антикорупцијских искуства као и побољшање сарадње и координације Агенције са представницима јавне управе, пословног сектора, организацијама цивилног друштва и наравно медијима, истакнуо је у уводном излагању проф. Стојиљковић, председник Одбора.

Истраживања – Перцепција корупције у Србији

Извештај – Истраживање јавног мњења

Фото галерија

Председник одбора Агенције за борбу против корупције представио је и резултате истраживања које је Агенција спровела у сарадњи са ЦеСИД-ом овог пролећа, а које показује да грађани Србије итекако схватају проблем и узроке корупције.

Тако више од 80% грађана сматра да је коришћење јавних ресурса у личном, интересу политичке странаке или интересу тајкуна – корупција, баш као и даривање службеника или чињење услуга да уради нешто што је иначе посао службеника. Скоро 80% грађана препознаје непотизам, а више од 70% грађана сматра да је корупција утицај различитих интересних група на рад институција. Узроком корупције већина грађана сматра и компликоване и нетранспарентне процедуре у раду институција, дуготрајне поступке и велика дискрециона овлашћења, недовољну контролу и одговорности у раду државних службеника, нарочито руководилаца, истакао је проф. Стијиљковић.

Грађани виде рад државне управе као један од узрока корупције, и више од 70% нема поверења да су државне институције способне да штите јавни интерес. Скоро 90% грађана сматра да свака институција мора бити одговорна за спречавање корупције „у својим редовима“. Ипак, да ниједна институција не може сама победити овај проблем указује податак да више од 70% грађана сматра како би боља међуинституционална сарадња и координација дала резултате. На крају, више од 70% грађана сматра да би борба против корупције дала боље резултате ако би се истовремено користиле и репресивне и превентивне методе.

„Део овог пројекта је национална јавна кампања за подизање свести јавности о нужности борбе против корупције коју ће грађани Србије пратити током децембра и јануара на телевизији, радију, у новинама и наравно на интернету и друштвеним мрежама“, рекао је између осталог проф. Стојиљковић, председник Одбора Агенције за борбу против корупције. Кампања вредна 188 хиљада евра део је пројекта финансираног од стране ЕУ, у склопу пројекта ИПА 2008 за подршку рада агенције, који се спроводи већ две године.

Рад форума настављен је у три паралелна панела посвећена сузбијању корупције у јавној управи, у јавним и приватним предузећима и у медијима и организацијама цивилног друштва. Учесници панела разговарали су како могу да допринесу борби против корупције као и о значају личног примера појединца да се супростави коруптивном понашању.