Održan antikorupcijski čas u Novom Sadu

Lobiranje – obuka i radionica
16/04/2019
Saradnja Nišavskog okruga i Agencije u borbi protiv korupcije
18/04/2019

Održan antikorupcijski čas u Novom Sadu

print

U Gimnaziji “Isidora Sekulić” u Novom Sadu održan je antikorupcijski čas namenjen đacima završnih razreda srednjih škola i njihovim nastavnicima sa područja Školske uprave Novi Sad. Oni su sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije, tužiocima, policajcima, sudijama i predstavnicima nevladinih organizacija, razgovarali o raznim aspektima korupcije i štetnosti ove društvene pojave.

Kreativno pripremljenim kvizovima, asocijacijama i drugim materijalima predstavnici Agencije ukazali su srednjoškolcima iz Novog Sada i okoline na značaj integriteta u borbi protiv korupcije.

Vojvođanski učenici, koji su prisustvovali drugom Antikorupcijskom času (prvi je održan u Kraljevu, a prisustvovali su i đaci iz Tutina, Novog Pazara, Raške i Vrnjačke Banje), pokazali su izuzetno interesovanje da saznaju šta je nepotizam, kronizam, klijentilizam… Posebna pažnja posvećena je odgovornosti javnih funkcionera. Mladi su došli spremni, mnogi od njih već su bili upoznati sa nekim segmentima rada Agencije, ali i radoznali da čuju o preventivnim mehanizmima, kao i nadležnostima Agencije za borbu protiv korupcije.

Edukativni časovi organizuju se u okviru aktivnosti Projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom, kao deo aktivnosti kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Pozdravne govore održali su Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada, Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Roman Prah, vođa projekta Prevencija i borba protiv korupcije.