Oдржан антикорупцијски час у Новом Саду

Лобирање – обука и радионица
16/04/2019
Сарадња Нишавског округа и Агенције у борби против корупције
18/04/2019

Oдржан антикорупцијски час у Новом Саду

print

У Гимназији “Исидора Секулић” у Новом Саду одржан је антикорупцијски час намењен ђацима завршних разреда средњих школа и њиховим наставницима са подручја Школске управе Нови Сад. Они су са представницима Агенције за борбу против корупције, тужиоцима, полицајцима, судијама и представницима невладиних организација, разговарали о разним аспектима корупције и штетности ове друштвене појаве.

Креативно припремљеним квизовима, асоцијацијама и другим материјалима представници Агенције указали су средњошколцима из Новог Сада и околине на значај интегритета у борби против корупције.

Војвођански ученици, који су присуствовали другом Антикорупцијском часу (први је одржан у Краљеву, а присуствовали су и ђаци из Тутина, Новог Пазара, Рашке и Врњачке Бање), показали су изузетно интересовање да сазнају шта је непотизам, кронизам, клијентилизам… Посебна пажња посвећена је одговорности јавних функционера. Млади су дошли спремни, многи од њих већ су били упознати са неким сегментима рада Агенције, али и радознали да чују о превентивним механизмима, као и надлежностима Агенције за борбу против корупције.

Едукативни часови организују се у оквиру активности Пројекта „Превенција и борба против корупције“, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом, као део активности кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције.

Поздравне говоре одржали су Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, Здравко Јелушић, председник Скупштине града Новог Сада, Александар Пајић, посебни саветник министра надлежан за послове средњег образовања и образовања одраслих Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Роман Прах, вођа пројекта Превенција и борба против корупције.