Нови чланови и партнери у Мрежи институција за превенцију корупције

Support of the International Foundation for Electoral Systems
29/11/2019

Нови чланови и партнери у Мрежи институција за превенцију корупције

print
  Мрежи институција за превенцију корупције, чији је један од потпредседника директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић, приступиле су нове државе чланице, као и партнерске институције. Од потписивања Декларације о оснивању у октобру 2018. године, када је имала 17 држава чланица, Мрежа данас окупља 24 чланице и две партнерске институције.
Поред Србије, чланови Мреже су антикорупцијске институције из Албаније, Азербејџана, Бенина, Босне и Херцеговине, Бразила, Канаде, Хрватске, Данске, Естоније, Француске, Грчке, Италије, Јордана, Црне Горе, Марока, Северне Македоније, Државе Палестине, Молдавије, Румуније, Словачке, Словеније, Туниса и Украјине. Партнери Мреже су Удружење антикорупцијских институција Источне Африке и Базелски Институт за управљање. Статус посматрача има Канцеларија за превенцију и борбу против корупције Балеарских острва (Шпанија).
Током 2020. године Мрежом председава Агенција за борбу против корупције Француске, а потпредседници су, поред Агенције за борбу против корупције Србије, Национална агенција за борбу против корупције Италије и Национална агенција за честитост, превенцију и борбу против корупције Марока. Ова иницијатива усмерена је, између осталог, на промовисање прикупљања и размене информација, као и добрих пракси међу институцијама за превенцију и борбу против корупције.