САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Министру културе Предрагу Марковићу наложено да престане са обављањем другог посла

Годишњи извештај 2011. НСС
20/06/2012
Пулс Србије
20/06/2012

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Министру културе Предрагу Марковићу наложено да престане са обављањем другог посла

print

Агенција за борбу против корупције донела је решење по коме Предраг Марковић, министар за културу, информисање и информационо друштво, не може истовремено да буде и уредник у издавачкој кући „Стубови културе – Време књиге“ д.о.о.
Захтев Марковића за давање сагласности за обављање другог посла Агенција је одбила јер је закључила да министар културе који у оквиру надлежности министарства обавља послове унапређења културе и уметничког стваралаштва; обезбеђивања материјалних основа за делатности културе; развоја и унапређења књижевног стваралаштва; издавачке делатности, стварања услова за приступ и реализацију пројеката који се финансирају из средстава предприступних фондова ЕУ, донацију итд. – може доћи у ситуацију да директно одлучује о правима и обавезама издавачке куће у којој намерава да настави са обављањем посла уредника.

 

На тај начин, именовани може да дође у ситуацију у којој има приватни интерес који утиче, може да утиче или изгледа као да утиче на његово обављање јавне функције на начин који угрожава јавни интерес. Тиме би он угрозио савесно, одговорно и непристрасно вршење јавне функције министра културе и угрозио би поверење грађана у лично савесно и одговорно деловање на функцији на коју је изабран – наводи се у образложењу.
Решењем Агенције од 14. јуна 2011. министру Предрагу Марковићу наложено је да у року од 30 дана престане са обављањем уредничког посла у издавачкој кући „Стубови културе – Време књиге“. Уколико именовани не испуни своју обавезу Агенција за борбу против корупције, у складу са законским овлашћењима, може да донесе меру упозорења и меру јавног објављивања препоруке за разрешење.