Međunarodna saradnja u primeni Konvencije UN o korupciji

Pobednički projekat 2011
11/01/2013
Rezultati – pobednički projekat 2011
11/01/2013

Međunarodna saradnja u primeni Konvencije UN o korupciji

print

Agencija za borbu protiv korupcije organizovala je 6. novembra drugi koordinacioni sastanak državnih organa u oblasti međunarodne saradnje u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ekspert Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala Džonatan Agar i regionalni savetnik za borbu protiv korupcije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Frančesko Keki govorili su o procesu evaluacije i pripremama za drugi ciklus revizije Konvencije UN protiv korupcije, sa naglaskom na 2. Poglavlje koje se odnosi na preventivne mere.

Džonatan Agar je kao stručnjak za UN projekte u oblasti borbe protiv korupcije obučavao i davao zakonske smernice za pomoć u sprovođenju antikorupcijskih politika u Iraku, Libiji i Egiptu. Agar radi na reviziji Konvencije UN za borbu protiv korupcije i uključen je u radnu grupu za prevenciju korupcije. Takođe se bavi i pitanjem korupcije u obrazovanju.

Frančesko Keki je ekspert UNDP za pružanje podrške razvoju nezavisnih agencija i državnih tela koja se bave prevencijom korupcije, primenom UN konvencije za borbu protiv korupcije, kao i procenom rizika korupcije u javnom sektoru, posebno oblastima zdravlja i edukacije. Rad Kekija, takođe, obuhvata i analize uloge Interneta i društvenih mreža u povećanju trasparentnosti rada organa javne uprave u borbi protiv korupcije.

Predstavnici organa javne uprave, organizacija civilnog društva i narodni poslanici angažovani u nacionalnom ogranku Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije razgovarali su i o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije, mehanizmima nadzora, nadležnostima Agencije za borbu protiv korupcije, kao i članu 67. Zakona o Agenciji, koji se odnosi na oblast međunarodne saradnje.

Drugi koordinacioni sastanak u oblasti međunarodne saradnje podržao je UNDP u okviru regionalnog projekta „Jačanje kapaciteta za prevenciju korupcije u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji“.