Међународна сарадња у примени Конвенције УН о корупцији

Победнички пројекат 2011
11/01/2013
Резултати – победнички пројекат 2011
11/01/2013

Међународна сарадња у примени Конвенције УН о корупцији

print

Агенција за борбу против корупције организовала је 6. новембра други коoрдинациони састанак државних органа у области међународне сарадње у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Експерт Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала Џонатан Агар и регионални саветник за борбу против корупције Програма Уједињених нација за развој Франческо Кеки говорили су о процесу евалуације и припремама за други циклус ревизије Конвенције УН против корупције, са нагласком на 2. Поглавље које се односи на превентивне мере.

Џонатан Агар је као стручњак за УН пројекте у области борбе против корупције обучавао и давао законске смернице за помоћ у спровођењу антикорупцијских политика у Ираку, Либији и Египту. Агар ради на ревизији Конвенције УН за борбу против корупције и укључен је у радну групу за превенцију корупције. Такође се бави и питањем корупције у образовању.

Франческо Кеки је експерт УНДП за пружање подршке развоју независних агенција и државних тела која се баве превенцијом корупције, применом УН конвенције за борбу против корупције, као и проценом ризика корупције у јавном сектору, посебно областима здравља и едукације. Рад Кекија, такође, обухвата и анализе улоге Интернета и друштвених мрежа у повећању траспарентности рада органа јавне управе у борби против корупције.

Представници органа јавне управе, организација цивилног друштва и народни посланици ангажовани у националном огранку Глобалне организације парламентараца у борби против корупције разговарали су и о спровођењу Стратегије за борбу против корупције, механизмима надзора, надлежностима Агенције за борбу против корупције, као и члану 67. Закона о Агенцији, који се односи на област међународне сарадње.

Други координациони састанак у области међународне сарадњe подржао је УНДП у оквиру регионалног пројекта „Јачање капацитета за превенцију корупције у источној Европи и централној Азији“.