Међународна антикорупцијска сарадња

Други јавни позив за пријављивање кандидата за посматраче изборне кампање
01/04/2019
Србија напредовала у испуњавању препорука GRECO
02/04/2019

Међународна антикорупцијска сарадња

print
Представници Независне комисије за борбу против корупције Хонг Конга бораве у дводневној посети Агенцији, са циљем размене искустава у области превенције и сузбијања корупције, као и развијања програма за јачање капацитета запослених у Агенцији за борбу против корупције. Сарадња двеју институција успостављена је прошле године, након састанка директора Агенције Драгана Сикимића и комесара Независне комисије Симона Пеха.

Независна комисија за борбу против корупције Хонг Конга основана је 1974. године и њене антикорупцијске активности усмерене су на законско сузбијање корупције, превенцију и подизање антикорупцијске свести грађана („образовање заједнице“), „са континуираном одлучношћу да штити кључне вредности Хонг Конга“. Независна комисија састављена је од 3 сектора – Сектор за операције, Сектор за превенцију корупције и Сектор за односе са „заједницом“ (грађанима). Захваљујући резултатима ове Комисије Хонг Конг је деценијама међународно признат као једна од „најчистијих“ метропола, кад је реч о корупцији.

Директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић изразио је велико задовољство због успостављања и продубљивања сарадње са колегама из Независне комисије за борбу против корупције Хонг Конга која, са својим четрдесетпетогодишњим искуством у сузбијању корупције, спада у ред најуспешнијих антикорупцијских институција у свету.

– Технолошки напредак и глобализација отворили су велике могућности за трансрегионалне и шире интернационалне коруптивне активности. Стога је неопходно јачање стратешких партнерстава на глобалном нивоу ради што успешније борбе против корупције у свету. Изградња међународног разумевања и јачање међународне сарадње од суштинског је значаја за успешнију борбу против корупције. Остварена сарадња са колегама из Хонг Конга за нас је не само значајна подршка, већ и велики подстрек за још веће успехе у даљем раду. – закључио је директор Сикимић.