Надамо се да ће Београд, уз подршку Агенције израдити добар ЛАП
12/04/2019
Oдржан антикорупцијски час у Новом Саду
17/04/2019

Лобирање – обука и радионица

print

Агенција се интензивно припрема за почетак примене Закона о лобирању, што подразумева доношење низа подзаконских аката, прилагођавање софтверских апликација, јачање капацитета запослених и бројне друге активности, које у кратком року треба спровести, како бисмо били потпуно спремни за примену Закона у августу, када ће овај закон ступити на снагу – изјавио је Драган Сикимић, директор Агенције за борбу против корупције на почетку обуке службеника Агенције за ову потпуно нову област.

Директор Агенције је нагласио да је у марту, на заседању ГРЕКО изражено очекивање да овако регулисана област лобирања може да послужи и као пример добре праксе другим државама, чланицама Савета Европе, које лобирање још нису правно уредиле. Сикимић је подсетио да доношење и примена овог Закона представља и испуњење препоруке број 3 коју је дао ГРЕКО.

Основни циљ закона је да успостави јасан нормативни оквир у области лобирања у Републици Србији. Законским уређивањем лобирања у највећој мери се штити јавни интерес будући да се повећава јавност рада органа државне управе, ојачава интегритет и одговорност лобираних лица која врше јавне функције и подиже поверење грађана у процес доношења одлука, односно утврђивање правила у вези са обављањем лобирања.

Директор Сикимић се захвалио ОЕБС-у и ОЕБС-ОДИХР на континуираној подршци Агенцији, од њеног оснивања.

Учеснике су поздравили и Амбасадор Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБС-а у Србији и Јакопо Леоне, саветник за демократско управљање ОЕБС/ОДИХР.