Konferencija „Principi dobre uprave kao brana od korupcije“

Srbobran – Izbori za odbornike
22/06/2012
Sremski Karlovci – Izbori za odbornike
22/06/2012

Konferencija „Principi dobre uprave kao brana od korupcije“

prva
print

U Palati „Srbija“, 19. februara, u organizaciji Agencije za borbu protiv korupcije i USAID-a – Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, održana je konferencija „Principi dobre uprave kao brana od korupcije“.
Skupu su prisustvovali domaći i strani eksperti, predstavnici civilnog društva i mediji. Gosti konferencije bili su Bertrand de Spevil, bivši direktor Nezavisne komisije za borbu protiv korupcije Hong Konga i Mik Simons, bivši izvršni direktor Nezavisne komisije za borbu protiv korupcije Novog Južnog Velsa (Australija) koji su govorili o iskustvima drugih zemalja u borbi protiv korupcije.

Između ostalog, na konferenciji je rečeno:

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije, rekao je da se u srpkoj javnosti, ne pridaje mnogo značaja prevenciji u borbi protiv korupcije koja proističe iz loše uprave, već prevladava mišljenje da je dovoljna represivna delatnost – hapšenje i sudsko procesuiranje. Takođe, istakao je da dobra uprava, između ostalog, mora podrazumevati odgovornost, kompetentnost i posvećenost javnom dobru, ali da Srbija nakon više od jedne decenije konsolidovanja demokratije u toj oblasti ne može da dobije prelaznu ocenu.

Zaštitnik građana Saša Janković konstatovao je da su danas građani i administracija u Srbiji neprijatelji, ističući da su najčešći primeri loše uprave, koji imaju veze i sa korupcijom, ćutanje uprave i neizvršavanje konačnih odluka od strane organa uprave.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, podsetio je da da zemlje koje podignu nivo transparentnosti beleže dobre rezultate u borbi protiv korupcije.

Tatjana Babić, direktor Agencije, rekla je da, zahvaljujući transparentnosti u radu, građani mogu da budu obavešteni koliko se državni organi pridržavaju svojih zakonskih obaveza i kako koriste poverena javna ovlašćenja. Rekla je i „da je nulti stepen tolerancije prema korupciji jedina moguća politika, ali samo ako podrazumeva prevenciju korupcije i borbu da se principi dobre uprave u Srbiji potpuno primene“.