Конференција „Принципи добре управе као брана од корупције“

Србобран – Избори за одборнике
22/06/2012
Сремски Карловци – Избори за одборнике
22/06/2012

Конференција „Принципи добре управе као брана од корупције“

prva
print

У Палати „Србија“, 19. фебруара, у организацији Агенције за борбу против корупције и УСАИД-а – Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт, одржана је конференција „Принципи добре управе као брана од корупције“.
Скупу су присуствовали домаћи и страни експерти, представници цивилног друштва и медији. Гости конференције били су Бертранд де Спевил, бивши директор Независне комисије за борбу против корупције Хонг Конга и Мик Симонс, бивши извршни директор Независне комисије за борбу против корупције Новог Јужног Велса (Аустралија) који су говорили о искуствима других земаља у борби против корупције.

Између осталог, на конференцији је речено:

Зоран Стојиљковић, председник Одбора Агенције, рекао је да се у српкој јавности, не придаје много значaја превенцији у борби против корупције која проистиче из лоше управе, већ превладава мишљење да је довољна репресивна делатност – хапшење и судско процесуирање. Такође, истакао је да добра управа, између осталог, мора подразумевати одговорност, компетентност и посвећеност јавном добру, али да Србија након више од једне деценије консолидовања демократије у тој области не може да добије прелазну оцену.

Заштитник грађана Саша Јанковић констатовао је да су данас грађани и администрација у Србији непријатељи, истичући да су најчешћи примери лоше управе, који имају везе и са корупцијом, ћутање управе и неизвршавање коначних одлука од стране органа управе.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, подсетио је да да земље које подигну ниво транспарентности бележе добре резултате у борби против корупције.

Татјана Бабић, директор Агенције, рекла је да, захваљујући транспарентности у раду, грађани могу да буду обавештени колико се државни органи придржавају својих законских обавеза и како користе поверена јавна овлашћења. Рекла је и „да је нулти степен толеранције према корупцији једина могућа политика, али само ако подразумева превенцију корупције и борбу да се принципи добре управе у Србији потпуно примене“.