Održana javna rasprava povodom Predloga zakona o finansiranju političkih aktivnosti

neso_slika200
Tribine “Transparentnost, dobro upravljanje i borba protiv korupcije”
11/05/2011
Alijansa vojvođanskih Rumuna
20/06/2012

Održana javna rasprava povodom Predloga zakona o finansiranju političkih aktivnosti

print

Cvetković: Sprečavamo uticaj moćnih

Premijer Mirko Cvetković kaže da će novi Zakon o finansiranju stranaka sprečiti uticaj „neformalnih“ centara moći koji raspolažu novcem na političke partije.

On je objasnio da se zakonom preciziraju pravila i striktna kontrola načina finansiranja političkih subjekata, neprimereno trošenje sredstava kao i sankcije za kršenje zakona.

„Donošenje ovog zakona predstavlja dalji korak u borbi protiv korupcije“, kazao je Cvetković i istakao da je sprečavanje korupcije u sferi finansiranja političkih aktivnosti izuzetrno značajno jer su stranke najvažnije organizacije demokratskog sistema.

 

Malović: Cilj zakona dalja borba protiv korupcije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da se novim zakonom o finansiranju političkih aktivnosti dodatno uređuje demokratski sistem zemlje i ostvaruje jedan od osnovnih prioriteta Vlade Srbije, Malović je na javnoj debate o Predlogu zakona o finansiranju političkih aktivnosti u Skupštini Srbije istakla da će usvajanje tog akta dovesti do uvida najšire javnosti o izvorima finasiranja političkih subjekata i njihovih aktivnosti.

Za predložena rešenja, prema njenim rečima, pribavljena su mišljenja Venecijanske komisije i Evropske komisije čije su primedbe i sugestije ugrađene u tekst zakona, a radna grupa koja je radila na njegovoj izradi uzela je u obzir praksu zemlja EU i preporuke Grupe zemalja SE za borbu protiv korupcije (GREKO).

Ministarka je istakla da se pribeglo usvajanju novog zakona, jer postojeći iz 2003. godine ima normativne nedostatke, poput neefikasnog mehanizma kontrole finansiraja političkih subjekata, izbornih kampanja i trošenje sredstava iz javnih i privatnih izvora.

„Ti nedostaci su se pokazali u primeni zakona tako da postojeći zakon ne omogućava valjanu kontrolu i transparentnost finanisanja, što doprinosi povećanoj percepciji građana o korupciji u našem političkom sistemu“, navela je Malović.

Predstavljajući nova rešenja pred poslanicima i predstavnicima nevladinih organizacija i stručne javnosti, Malović je kazala da Predlog zakona precizira izvor i način finansiranja političkih subjekata u redovnom radu i tokom predizborne kampanje, kao i strože kazne.