Одржана јавна расправа поводом Предлога закона о финансирању политичких активности

neso_slika200
Трибине “Транспарентност, добро управљање и борба против корупције”
11/05/2011
Алијанса војвођанских Румуна
20/06/2012

Одржана јавна расправа поводом Предлога закона о финансирању политичких активности

print

Цветковић: Спречавамо утицај моћних

Премијер Мирко Цветковић каже да ће нови Закон о финансирању странака спречити утицај „неформалних“ центара моћи који располажу новцем на политичке партије.

Он је објаснио да се законом прецизирају правила и стриктна контрола начина финансирања политичких субјеката, непримерено трошење средстава као и санкције за кршење закона.

„Доношење овог закона представља даљи корак у борби против корупције“, казао је Цветковић и истакао да је спречавање корупције у сфери финансирања политичких активности изузетрно значајно јер су странке најважније организације демократског система.

 

Маловић: Циљ закона даља борба против корупције

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да се новим законом о финансирању политичких активности додатно уређује демократски систем земље и остварује један од основних приоритета Владе Србије, Маловић је на јавној дебате о Предлогу закона о финансирању политичких активности у Скупштини Србије истакла да ће усвајање тог акта довести до увида најшире јавности о изворима финасирања политичких субјеката и њихових активности.

За предложена решења, према њеним речима, прибављена су мишљења Венецијанске комисије и Европске комисије чије су примедбе и сугестије уграђене у текст закона, а радна група која је радила на његовој изради узела је у обзир праксу земља ЕУ и препоруке Групе земаља СЕ за борбу против корупције (GREKO).

Министарка је истакла да се прибегло усвајању новог закона, јер постојећи из 2003. године има нормативне недостатке, попут неефикасног механизма контроле финансираја политичких субјеката, изборних кампања и трошење средстава из јавних и приватних извора.

„Ти недостаци су се показали у примени закона тако да постојећи закон не омогућава ваљану контролу и транспарентност финанисања, што доприноси повећаној перцепцији грађана о корупцији у нашем политичком систему“, навела је Маловић.

Представљајући нова решења пред посланицима и представницима невладиних организација и стручне јавности, Маловић је казала да Предлог закона прецизира извор и начин финансирања политичких субјеката у редовном раду и током предизборне кампање, као и строже казне.