Јачање сарадње Агенције за борбу против корупције и прекршајних судова

Варварин – Избори за одборнике
24/07/2012
Покрет социјалиста ПС
24/07/2012

Јачање сарадње Агенције за борбу против корупције и прекршајних судова

print

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић, говорила је на конференцији Удружења судија прекршајних судова поводом Дана прекршајног система о сарадњи Агенције за борбу против корупције са прекршајним судовима.
„Правосуђе мора бити гарант грађанима да ће свака коруптивна активност свој епилог наћи на суду, тим пре што у нашој држави влада системска корупција, а једини лек против системске корупције је системска борба против корупције која подразумева заједничко деловање свих релевантних институција“ изјавила је Татјана Бабић.

Она је подсетила на значај сарадње Агенције са прекршајним судовима, али и другим државним органима, што због поштовања законског оквира, али и разлога „делотворности рада, ефикасности и успешности“ у борби против корупције. Такође је подсетила да закон даје основу за сарадњу, али не ограничава видове сарадње, што значи да треба деловати брзо и међусобно сарађивати.

„Један од приоритета Агенције је и интензивирање сарадње са другим државним органима, коју смо и иницирали“, нагласила је Бабић.

Директорка је захвалила судијама у прекшајног суда који сарађују са Агенцијом за борбу против корупције, нагласивши да је њихова помоћ од непроцењивог значаја за рад Агенције јер готово свака повреда закона о Агенцији повлачи са собом прекршајну одговорност.

Агенција за борбу против корупције је само у 2013. поднела 309 захтева за покретање прекршајних поступака за различите повреде Закона о Агенцији и Закона о финансирању политичких активности, од чега 208 у оквиру Службе за контролу финансирања политичких субјеката. Служба за решавање о сукобу интереса поднела је ове године 13 захтева, а Одељење за контролу имовине функционера 19 захтева за покретање прекршајног поступка.

Поред Татјане Бабић, говорили су Зоран Пашалић, предедник ГО Удружења судија прекршајних судова републике Србије и Љубо Симић, председник Скупштине Удружења судија прекршајних судова Републике Србије, говорили су о улози и значају Удружења, као и у унапређењу положаја судија и Удружења.

Дан прекршајног система обележен је 24. јуна, на дан када су Уредбом Краљевине СХС издвојени иступи – данашњи прекршаји, као лакши облик кривичних дела и тиме започето успостављање прекршајног система на овим просторима.