Превенција кључ системске борбе против корупције

Пантелеј (Ниш) – Избори за одборнике
26/06/2012
Сјеница – Избори за одборнике
26/06/2012

Превенција кључ системске борбе против корупције

print
Поводом Дана Европе, заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић говорио је на конференцији „Како преговарати са ЕУ“ одржаној 8. маја 2013. године. Конференцију „Како преговарати са ЕУ“ организовао је Факултет за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији и Фондом за отворено друштво. Учесницима скупа обратили су се Ивица Дачић, премијер Србије, Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ и др Горан Питић, председник Савета ФЕФА.
Искуствима из претходних проширења Европске уније био је посвећен панел на коме су говорили Петер Балаш, бивши Европски комесар за саобраћај и главни преговарач Мађарске са ЕУ; Франц Бут, амбасадор Словеније у Србији и заменик главног преговарача Словеније са ЕУ, Маја Бакран Марцић, начелница Управе за европске послове Министарства спољних и европских послова Хрватске, Томаш Стражај, члан словачког преговарачког тима са ЕУ.
На панелу о преговорима Србије за приступању Европској унији говорили су др Милица Делевић, председница Одбора за европске интеграције Народне скупштине, Милан Пајевић, директор Канцеларије за европске интеграције, Срђан Ђуровић из Центра за примењене европске студије и Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције за борбу против корупције.
У свом излагању о значају Агенције унутар 23. и 24. поглавља која се односе на правосуђе и основна права, Јоксимовић је истакао да је овај независтан државни орган важан партнер у превенцији корупције и изградњи системског институционалног и законодавног оквира, као и да је Европска комисија у свом Извештају борбу против корупције означила као централни елемент активности Владе.