20140227_114838
Jačanje kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije
28/02/2014
Deveta sednica odbora Agencije
05/05/2010

EU podržava rad Agencije

print

Ambasadori zemalja Evropske unije u Srbiji podržali su rad srpske Agencije za borbu protiv korupcije i istakli značaj borbe protiv korupcije za napredak Srbije ka EU, navodi se danas u saopštenju delegacije EU u Srbiji.

„Borba protiv korupcije ključna je za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji. Mi pažljivo pratimo napredak koji zemlja ostvaruje u tom smislu. Osnivanje Agencije je pozitivan korak i mi izražavamo punu podršku EU njenom radu“ , rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, navodi se u saopštenju.

Sada je, dodao je Dežer, potrebno Agenciji „obezbediti odgovarajuću materijalnu i institucionalnu podršku kako bi mogla da ostvari svoj mandat“.

Na poziv ambasadora Dežera direktorka Agencije Zorana Marković prisustvovala je redovnom mesečnom sastanku šefova misija zemalja EU, koji je u četvrtak održan u Beogradu.

U saopštenju se podseća da je Agencija nezavisno telo koje je zaduženo za nadgledanje i sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije iz 2005. godine i odgovarajućeg Akcionog plana.

Takođe se podseća da njen mandat obuhvata „važne oblasti“ kao što su sprečavanje sukoba interesa, prijavljivanje imovinskog stanja zvaničnika i finansiranje političkih stranaka.

Zorana Marković je pozdravila priliku da upozna ambasadore zemalja članica EU o ostvarenom napretku i izazovima od početka godine, od kada je Agencija počela sa radom, i izrazila nadu da će nastaviti da sarađuje sa Delegacijom EU i zemljama članicama EU, navodi se u saopštenju.