20140227_114838
Јачање капацитета Агенције за борбу против корупције
28/02/2014
Девета седница одбора Агенције
05/05/2010

ЕУ подржава рад Агенције

print

Амбасадори земаља Европске уније у Србији подржали су рад српске Агенције за борбу против корупције и истакли значај борбе против корупције за напредак Србије ка ЕУ, наводи се данас у саопштењу делегације ЕУ у Србији.

„Борба против корупције кључна је за Србију на њеном путу ка Европској унији. Ми пажљиво пратимо напредак који земља остварује у том смислу. Оснивање Агенције је позитиван корак и ми изражавамо пуну подршку ЕУ њеном раду“ , рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, наводи се у саопштењу.

Сада је, додао је Дежер, потребно Агенцији „обезбедити одговарајућу материјалну и институционалну подршку како би могла да оствари свој мандат“.

На позив амбасадора Дежера директорка Агенције Зорана Марковић присуствовала је редовном месечном састанку шефова мисија земаља ЕУ, који је у четвртак одржан у Београду.

У саопштењу се подсећа да је Агенција независно тело које је задужено за надгледање и спровођење Националне стратегије за борбу против корупције из 2005. године и одговарајућег Акционог плана.

Такође се подсећа да њен мандат обухвата „важне области“ као што су спречавање сукоба интереса, пријављивање имовинског стања званичника и финансирање политичких странака.

Зорана Марковић је поздравила прилику да упозна амбасадоре земаља чланица ЕУ о оствареном напретку и изазовима од почетка године, од када је Агенција почела са радом, и изразила наду да ће наставити да сарађује са Делегацијом ЕУ и земљама чланицама ЕУ, наводи се у саопштењу.