Rok za sprovođenje plana integriteta do 31. oktobra 2019. godine
01/10/2019
Ciklus obuka za funkcionere
22/10/2019

Borba protiv korupcije u sportu

print

Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Jovan Božović učestvovao je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o korupciji u sportu, koja je održana u Beogradu. On je predstavio fenomen dogovaranja ishoda fudbalskih utakmica i sportskih manipulacija, kao i rizike, tipove i učestalost korupcije u fudbalu. Posebno se osvrnuo na mehanizme prevencije korupcije u sportu, jačanje ličnog i institucionalnog integriteta, kao i unapređenje transparentnosti vlasništva i finansiranja fudbalskih klubova. Pored učešća u panelu, Božović je bio i jedan od sudija na utakmici predstavnika policije i pravosuđa protiv predstavnika diplomatskog kora.
Među učesnicima na konferenciji bili su predstavnici Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma Republike Italije, Kancelarije italijanske Vlade za sport, Interpola, Europola, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije.
Konferencija je organizovana u sklopu projekta „Unapređenje kapaciteta srpske policije u borbi protiv korupcije“, koji sprovodi Misija OSCE u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, uz podršku Vlade Kraljevine Norveške i Vlade Republike Italije.