Агенција обележила Међународни дан борбе против корупције

References in the text of the Draft Law on Amendments to the Law on Higher Education
11/07/2014
Model Law on the Law on the Anti-corruption Agency
11/05/2015

Агенција обележила Међународни дан борбе против корупције

print

Морамо да будемо бржи од рокова прописаних законом

P1200752_270x172_111f9a66c7658d00b2e17d18615ca991Агенција за борбу против корупције је организовала конференцију где се поред размене досадашњих искустава и изазова дискутовало о Моделу новог закона о борби против корупције који је Агенција упутила надлежнима у јулу ове године.

Агенција је окупила највише представнике свих грана власти – извршне, законодавне и судске као и Савета за борбу против корупције.

„Иако у борбу против корупције треба да буде укључено цело друштво, на држави је да понесе одговорност за стање у друштву. Па, ако је већ борба против корупције наш заједнички задатак, онда ништа логичније од чињенице да морамо сарађивати… У циљу ефикасности наших активности, у размени информација ми морамо бити знатно бржи од рокова прописаних законом.“, истакла је приликом отварања скупа, директорка Агенције Татјана Бабић.

Премијер Србије Александар Вучић такође је истакао да је за борбу против корупције потребна свеобухватна и заједничка акција свих државних органа и друштва, владе, агенција, независних тела, полиције, тужилаштва и судства. Према његовим речима, постоји директна корелација између борбе против корупције и напретка државе, али да је највећи проблем у томе неефикасно правосуђе.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Мајкл Давенпорт на самом почетку свог обраћања честитао је Агенцији на организацији састанка, који ће по његовом мишљењу да подстакне даљи развој међуинституционалне сарадње у овој области, без чега, неће бити ни значајног напретка у активностима које предстоје…

Европска комисија је већ констатовала да је Србија у години за нама постигла напредак. Девенпорт је нагласио да је, још важније, што је и у периоду после објављивања извештаја Србија предузела важне кораке за стварање бољих услова за спречавање и за борбу против корупције.

„Упоредо са овим напретком Агенција за борбу против корупције је веома напредовала у спровођењу свог важног мандата са добрим резултатима. За сваку је похвалу повећање броја кривичних и прекршајних пријава, унапређење анализе података о имовинском стању функционера, издавање другог извештаја о финансирању политичких странака као и доследно и детаљно праћење спровођења Националне Стратегије. Агенција је достигла велики степен зрелости у свом раду и важно је да се такав степен рада подржи кроз усвајање измена закона који ће им омогућити да што боље обављају свој мандат и постижу зацртане резултате“, истакао је Давенпорт.

На конференцији која је одржана у Палати Србија говорили су и Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда, Олгица Батић, народна посланица председница националног ГОПАК огранка, Стелиана Недера, заменица сталне координаторке УН у Републици Србији и Мирослав Милићевић, потпредседник Савета за борбу против корупције.

На скупу је додељена награда „Верица Бараћ“, коју је ове године уручена екипи „Таласања“, са Првог програма Радио-Београда.

Други део конференције био је посвећен Моделу новог закона о Агенцији за борбу против корупције. Бранко Лубарда, председник Одбора Агенције говорио је о неопходности промене Закона а Зоран Вујичић, члан Одбора Агенције представио је Модел новог закона. То је уједно био увод у занимљиву дискусију која се потом развила.

Фото галерија