Служба за односе са јавношћу
19/06/2012
Одсек за истраживања и развој
19/12/2013

Гласно против корупције у здравству

Srbija_u_pokretu_2
print

Заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић говорио је 24. октобра на конференцији удружења грађана Србија у покрету када су јавности представљени резултати пројекта “Млади новинари у акцији: Гласно за здравство!”. Пројекат је усмерен, пре свега, на објављивање истраживачких текстова и покретање СМС сервиса за пријаву корупције у здравству.

Агенцији за борбу против корупције веома је битно да подржи и новинаре и организације цивилног друштва који се на истраживачки и аналитичаки начин баве корупцијом. Управо они представљају својеврсне корективе друштва и доприносе јачању демократских вредности које укључују учешће, неговање културе критичког мишљења и позивају на одговорност носиоце јавне власти”, рекао је Владан Јоксимовић додајући: “Дијалог, окренутост ка заједничким акцијама у општем интересу, укљученост у питања која се тичу свих нас као грађана, било да свој професионални живот градимо у јавној администрацији или невладином сектору, покретачи су промена и шанса за конструктивна решења у креирању нових јавних политика”.

Присутнима су се обратили и Ана Бабовић, извршна директорка Србије у покрету, др Предраг Стојичић, председник и лидер иницијативе Гласно за здравство и Јелена Манић Петрониколос, програмска аналитичарка за добру управу при Програму Уједињених нација та развој који је финансијски подржао пројекат.

Представљајући финалне резултате, Ана Бабовић рекла да не постоји географски део Србије који је имун на корупцију у здравству, а најучесталији облици овог кривичног дела су злоупотреба службеног положаја, мито и неформална плаћања, показују статистике добијене на основу СМС порука грађана. У претходна четири месеца стигло је 643 пријаве, а највише из Београда (62). Готово троструко мање пријава примљено је из Новог Сада (23). На трећем месту Чачак (18) чији Здравствени центар има највише пријава за злоупотребу службеног положаја.

Председник и лидер иницијативе Гласно за здравство др Предраг Стојичић истакао је како је Министарству здравља Републике Србије, које је такође подржало овај пројекат, достављено и шест препорука. Настале на основу пријава грађана, ове препоруке указују на системске проблеме и предлажу начине за њихово отклањање.

(Фото: Медија центар)