Правила у финансирању политичких активности и контрола њиховог спровођења су чувари интегритета политике и демократије

Агенција објављује своју статистичку анализу у вези са пријављивањем имовине функционера
23/06/2016
Шеф мисије Данске амбасаде у посети Агенцији
06/07/2016

Правила у финансирању политичких активности и контрола њиховог спровођења су чувари интегритета политике и демократије

print
OEBS-02-У Београду је данас у Медија центру, у оквиру друге експертске мисије посредством TAIEX инструмента, организовано представљање резултата квалитативне и квантитативне анализе ефеката примене Закона о финансирању политичких активности, као и препорука за унапређење.

Мисију спроводи словеначки експерт Јуриј Топлак, професор Уставног права на Правном факултету Универзитета у Марибору, који је у Београду боравио у периоду од 24. до 27. маја ове године, приликом прве експертске мисије. Целокупна мисија је посебно усмерена на политику санкционисања и поступања свих релевантних институција у овој области.
На представљање резултата позвани су, као и приликом прве експертске мисије, поред представника Агенције за борбу против корупције, и представници Министарства финансија, Министарства правде, прекршајних судова, Републичког јавног тужилаштва, Државне ревизорске институције, Републичке изборне комисије, политичких странака и организација цивилног друштва.

Током представљања резултата, проф. Топлак је истакао да су правила у финансирању политичких странака и контрола њиховог спровођења чувари интегритета политике и демократије. Навео је да проблеми у овој области постоје одувек и свуда у свету, те да се механизми за уређење ове области свакодневно унапређују. Циљ његове мисије је да предложи оне опште прихваћене механизме за унапређење у овој области те да је Србија, гледано неколико година уназад, учинила огроман корак али да је, због динамике осмишљавања нових приступа, потребно стално унапређивање.

Ова активност предвиђена је Акционим планом за поглавље 23. Представљање резултата подржала је и Мисија ОЕБС у Србији. Извештај експерта на српском језику биће доступан ускоро.