Координациони састанак о злоупотребама у поступку избора уџбеника

Агенција објављује Извештај о спровођењу планова интегритета након завршетка првог циклуса њихове израде и примене
12/04/2016
Представљена нова дидактичка средства намењена предавачима из области етике и интегритета у јавном сектору
27/04/2016

Координациони састанак о злоупотребама у поступку избора уџбеника

print
IMG_5590Агенција за борбу против корупције данас је организовала координациони састанак државних органа на тему корупције у просвети.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обратило се Агенцији тражећи стручну помоћ у борби против корупције везано за поступак избора уџбеника. Састанак је један од резултата те иницијативе, као и процене Агенције да постоји сумња у недозвољени утицај на носиоце власти и “лобирање” које је на граници уцене.

Иако је пре непуних годину дана донет нови Закон о уџбеницима са циљем, поред осталог, да се спрече злоупотребе у поступку избора уџбеника, показало се да у пракси то ипак није случај.

Један од најдрастичнијих примера недозвољеног подстицаја наставника да изаберу уџбенике одређеног издавача је понуда за учешће на четвородневном стручном семинару у иностранству за невероватних 20 евра по особи. Постоје и суптилнији методи за подстицај наставника тако што им издавачи уџбеника нуде, на пример, таблет рачунаре на “бесплатно коришћење” за евалуацију уџбеника која је иначе законски обавезна.

Поставља се и питање како смо дошли до тога да више није “хигијенски” користити старе, већ коришћене уџбенике, зашто имамо поплаву све скупљих уџбеника упитног квалитета и зашто су наставници спремни да за једно путовање у иностранство жртвују свој професионални интегритет.

Закључено је да решавање проблема у поступку избора уџбеника захтева синхронизовано деловање свих надлежних државних органа и договорено је да се формира радна група, чији ће рад координирати Агенција за борбу против корупције, која ће анализирати слабе тачке у систему које повећавају интензитет ризика корупције у овој области и дефинисати одговарајућа решења.

Уводне напомене о активностима Агенције у вези са темом састанка дала је директорка Агенције Татјана Бабић, након чега је министар Срђан Вербић присутне упознао са искуствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја у примени новог Закона о уџбеницима.

Састанку су присуствовали и: потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић, председник Националног просветног савета Александар Липковски, председник Савета Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић, председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић, заменик Републичког јавног тужиоца Милан Бојковић, заменица Заштитника грађана Гордана Стевановић, помоћница Поверенице за равноправност Мирјана Кецман, заменица председника Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки Весна Гојковић Милин, државни секретар у Министарству просвете Зорана Лужанин, државни секретар Министарства правде Радомир Илић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Јован Стојић, помоћник министра унутрашњих послова Милош Опарница, директор Центра за ЕУ интеграције Привредне коморе Србије Гордана Тиодоровић, члан Одбора Агенције за борбу против корупције Божо Драшковић, као и представници Управе за спречавање прања новца, Управе за јавне набавке и Интерне ревизије Министарства просвете, науке и технолошког развоја.