Javna rasprava kao mehanizam za donošenje kvalitetnijih zakona

Portal za obuke počeo sa radom
01/04/2016
Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u okviru predizborne misije u poseti Agenciji
05/04/2016

Javna rasprava kao mehanizam za donošenje kvalitetnijih zakona

print
logo_acas_cirAgencija za borbu protiv korupcije objavljuje analitički tekst o javnim raspravama i donošenju zakona po hitnom postupku, kojim želi da skrene pažnju na probleme u procesu donošenja zakona u Republici Srbiji.

Najznačajniji problemi u oblasti donošenja zakona tiču se nepostojanja dovoljno precizno propisanih obaveza u pogledu održavanja javnih rasprava, odnosno, u slučaju kada do javne rasprave dođe, nepostojanja obaveza organa javne vlasti koji je sprovodi da obrazloži da li su i zašto izneti predlozi i sugestije prihvaćeni, ili ne. Nesprovođenje ili simuliranje sprovođenja javnih rasprava, uz često donošenje zakona po hitnom postupku, loše utiče na kvalitet zakonskih rešenja. Tako doneti zakoni se potom, usled materijalnih grešaka ili nelogičnosti, često menjaju u kratkom vremenskom roku, ponovo bez javne rasprave i po hitnom postupku.

Imajući ovo u vidu, tekst sadrži preporuke Vladi i Narodnoj skupštini za izmene Poslovnika Vlade, odnosno propisa kojima se uređuje rad Narodne skupštine. Tekst možete preuzeti ovde.