Јавна расправа као механизам за доношење квалитетнијих закона

Портал за обуке почео са радом
01/04/2016
Делегација Парламентарне скупштине Савета Европе у оквиру предизборне мисије у посети Агенцији
05/04/2016

Јавна расправа као механизам за доношење квалитетнијих закона

print
logo_acas_cirАгенција за борбу против корупције објављује аналитички текст о јавним расправама и доношењу закона по хитном поступку, којим жели да скрене пажњу на проблеме у процесу доношења закона у Републици Србији.

Најзначајнији проблеми у области доношења закона тичу се непостојања довољно прецизно прописаних обавеза у погледу одржавања јавних расправа, односно, у случају када до јавне расправе дође, непостојања обавеза органа јавне власти који је спроводи да образложи да ли су и зашто изнети предлози и сугестије прихваћени, или не. Неспровођење или симулирање спровођења јавних расправа, уз често доношење закона по хитном поступку, лоше утиче на квалитет законских решења. Тако донети закони се потом, услед материјалних грешака или нелогичности, често мењају у кратком временском року, поново без јавне расправе и по хитном поступку.

Имајући ово у виду, текст садржи препоруке Влади и Народној скупштини за измене Пословника Владе, односно прописа којима се уређује рад Народне скупштине. Текст можете преузети овде.