Смањење ризика од корупције и заштита конкуренције у поступцима јавних набавки

Спровођење УН Конвенције против корупције
07/11/2017
Управни инспекторат предложиће поништење и укидање незаконитих решења генералног секретара Народне скупштине
08/11/2017

Смањење ризика од корупције и заштита конкуренције у поступцима јавних набавки

print

Представници Агенције за борбу против корупције учесници су дводневне радионице “Јавне набавке у светлу заштите конкуренције и борбе против корупције”, која се у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији одржава 6. и 7. новембра у Врднику.

Теме првог дана радионице биле су повезана лица и заштита података, сукоб интереса, правна заштита, у оквиру којих је Агенција представила своју улогу у спречавању корупције у јавним набавкама, док ће данас бити више речи о модалитетима за јачање сарадње између институција.

Поред Агенције, радионици присуствују представници Комисије за заштиту конкуренције као и представници Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

На основу Споразума о сарадњи који је Агенција у новембру прошле године потписала са обе комисије, а у сусрет новом Закону о јавним набавкама, препозната је потреба за унапређењем функционисања, усаглашавањем ставова о питањима од заједничког интереса, као и заједничким учешћем у активностима које доприносе афирмацији политика које спроводе ова тела.

Стални дијалог и квалитетан систем размене информација између институција може знатно утицати на развој конкуренције на тржишту и на откривање везе између наручиоца и понуђача у поступцима јавних набавки која указује на постојање корупције.

Представници све три институције сложили су се да је улагање координисаних напора у циљу заштите јавног интереса и смањења ризика од корупције, од приоритетног значаја за јачање сарадње и интегритета институција.