Саопштење Агенције поводом нетачних навода у недељнику НИН

Непримерен и недоличан говор
02/02/2018
Mишљењe о процени ризика корупције у одредбама нове верзије Нацрта закона о уџбеницима
09/02/2018

Саопштење Агенције поводом нетачних навода у недељнику НИН

print

Поводом навода пласираних у недељнику НИН („Трећи човек из кафане“, ауторке Сандре Петрушић, број 3501 од 01. фебруар 2018. године), да је Агенција за борбу против корупције прикрила извештај Српске напредне странке поднет после председничких избора 2017. године, Агенција подсећа да је одмах по сазнању да постоје технички проблеми приликом објављивања извештаја о томе обавестила јавност (29.05.2017. године), а да је истог дана објавила и интегралну верзију извештаја (скенирана писана верзија извештаја, са печатом и потписом овлашћеног лица) на свом сајту управо из разлога што је транспарентност у раду обавеза на којој Агенција инсистира од самог оснивања. Технички проблем отклоњен је 02.06.2017. године када се и извештај СНС-а нашао у регистру поднетих извештаја где стоји до дана данашњег.

Подсећамо да не постоји законски рок у ком Агенција мора да објави извештаје које подносе политички субјекти, али пракса успостављена од самог почетка била је да се сви извештаји који су поднети у складу са законом објаве на сајту Агенције без одлагања.

Како се правовремено објављивање на сајту Агенције интегралне верзије извештаја карактерише као „сакривање финансијског извештаја“ од стране „добро контролисане средине која одрађује не баш чист посао“, то остаје на новинару да објасни јавности.