Doneto 41 rešenje o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora za političke subjekte

Saradnjom i edukacijama do bolje implementacije Zakona o agenciji
12/05/2015
Obaveštenje o obavezi izveštavanja o sprovođenju mera iz plana integriteta
14/05/2015

Doneto 41 rešenje o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora za političke subjekte

print

Znak Horizontalno CirilicaAgencija za borbu protiv korupcije je donela do sada ukupno 41 rešenje o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora namenjenih za finansiranje redovnog rada političkog subjekta za narednu kalendarsku godinu i to 31 rešenje tokom 2014. godine i 10 rešenja od početka 2015. godine.

Donošenju rešenja prethodila je pravosnažna presuda kojom su politička stranka ili odgovorno lice u političkom subjektu kažnjeni za prekršaj propisan odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i konstatacija da politički subjekat ima predstavnike u predstavničkim telima, odnosno da prima javna sredstva za redovan rad.

Iznos sredstava na koji politički subjekat gubi pravo za narednu kalendarsku godinu određen je srazmerno izrečenoj kazni za učinjeni prekršaj uz poštovanje zakonske odredbe da on ne može biti manji od 10% a najviše do 100% sredstava iz javnih izvora namenjenih za finansiranje redovnog rada za narednu kalendarsku godinu.

Rešenja su doneta za Liberalno demokratsku partiju – 7, Demokratsku stranku Srbije -3, Novu Srbiju – 5, Jedinstvenu Srbiju – 5, Demokratsku partiju – 2, kao i po jedno za Pokret za demokratski progres, Demokratsku uniju doline, Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara, Socijalističku partiju Srbije i 15 rešenja za različite grupe građana.

Pregled političkih subjekata protiv kojih je podneto rešenje o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora možete pogledati ovde.