Projekat pomoći EU Srbiji u borbi protiv korupcije dodeljen italijansko-španskom konzorcijumu na čijem čelu je italijanska agencija za borbu protiv korupcije

Prevencija korupcije u vezi sa narodnim poslanicima, sudijama i tužiocima
02/07/2015
Dodatno otkloniti rizike korupcije u Predlogu zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu
15/07/2015

Projekat pomoći EU Srbiji u borbi protiv korupcije dodeljen italijansko-španskom konzorcijumu na čijem čelu je italijanska agencija za borbu protiv korupcije

print
twinning_bannerEvropska komisija dodelila je italijansko-španskom konzorcijumu, na čijem je čelu italijanska agencija za borbu protiv korupcije (ANAC), realizaciju zajedničkog (twinning) projekta pomoći u jačanju mehanizama prevencije i borbe protiv korupcije u Srbiji.

U konzorcijumu se, pored ANAC-a, nalaze i Ministarstvo pravde i Visoka škola sudstva Italije, u saradnji sa španskim institucijama: Međunarodnom fondacijom za upravu i javne politike i Specijalnim državnim tužilaštvom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Italijanska agencija će blisko sarađivati sa Agencijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije i sa drugim nadležnim institucijama Republike Srbije sa kojima već postoji odlična bilateralna saradnja.

Vrednost ovog projekta Evropske unije je 2 miliona evra a zadatak je da se označe i realizuju aktivnosti neophodne za unapređenje sistema borbe protiv korupcije u Srbiji sa ciljem usklađivanja sa standardima Evropske unije.

“Radi se o veoma važnom projektu iz oblasti vladavine prava koja je strateški važna za proces evropskih integracija Srbije koji Italija snažno podržava”, izjavio je ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

„Agencija je uvek bila otvorena za unapređivanje svojih kapaciteta i nakon skoro šestogodišnjeg iskustva potrebna joj je specifična vrsta pomoći. Sigurni smo da su iskustva italijanskih i španskih kolega komplementarna i radujemo se saradnji od koje puno očekujemo“, izjavila je ovim povodom Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.