Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona o udžbenicima

Dve studijske posete Agenciji za borbu protiv korupcije
24/07/2015
Javni konkurs za popunjavanje izvršilačkih radnih mesta u Stručnoj službi
04/08/2015

Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona o udžbenicima

print
Znak-Horizontalno-CirilicaNarodna skupština razmatra Predlog zakona o udžbenicima, koji je Vlada Republike Srbije usvojila na sednici održanoj 25. jula 2015. godine. Ovim povodom, Agencija za borbu protiv korupcije pripremila je Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona i uputila ga 27. jula 2015. godine Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije.
Prilikom utvrđivanja predloženog teksta, delimično su uvažene neke od preporuka i sugestija, koje je Agencija za borbu protiv korupcije formulisala u Izveštaju sa preporukama za otklanjanje rizika korupcije i unapređenje postupaka odobravanja i izbora udžbenika iz 2012. godine i mišljenjima na ranije verzije nacrta i predloga ovog zakona. S druge strane, međutim, predložena rešenja i dalje sadrže izvesne rizike korupcije i nedostatke, koji se odnose na pitanja finansiranja nabavke udžbenika sredstvima republičkog budžeta; postupak ocenjivanja i ekspertize; sukob interesa; izbor i praćenje udžbenika; nedostatak kriterijuma za odlučivanje i nepostojanje propisanih uslova i kriterijuma za imenovanje članova komisija.

Agencija za borbu protiv korupcije smatra da bi otklanjanje identifikovanih nedostataka i rizika korupcije doprinelo adekvatnom uređenju ove oblasti i prevazilaženju problema koji su se do sada javljali u praksi.

Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona možete pročitati ovde.