Konferencijom „Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu“, Agencija obeležila Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Saopštenje Odbora Agencije
13/12/2017
Konferencija povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Beograd, 14. 12. 2017.
15/12/2017

Konferencijom „Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu“, Agencija obeležila Međunarodni dan borbe protiv korupcije

print

O potrebi i rezultatima međunarodne saradnje u cilju efikasne borbe protiv korupcije u Palati Srbija govorili su v.d. direktora Agencije Verka Atanasković, predsednik Odbora Agencije Dragan Mitrović, ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović, ambasador Italije u Srbiji NJ.E. Đuzepe Manco i šef misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

Istaknuto je da Agencija za borbu protiv korupcije, uz međunarodnu saradnju,  može da postane primer za ostale zemlje zapadnog Balkana na koji način treba da razvijaju prevenciju i borbu protiv korupcije. Tokom Konferencije organizovane su dve panel diskusije na kojima su pored domaćih eksperata učestvovali i najeminentniji predstavnici institucija iz Ljubljane, Podgorice, Sarajeva, Prištine, Zagreba i Rima. Razmenjena su iskustva na temu pozicije i statusa nezavisnih antikorupcijsih institucija i ispunjenosti antikorupcijskih standarda odnosno efektivnosti preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije.

Konferencija je organizovana uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i  Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnu saradnju Republike Italije.