Здравствени прегледи нису политичке активности

Од нацрта до Предлога закона о улагањима: Агенција указује на исте ризике корупције
12/10/2015
Превенција корупције и промоција интегритета чланова влада и надзорних органа – теме наредног круга евалуација GRECO
19/10/2015

Здравствени прегледи нису политичке активности

print
Znak-Horizontalno-CirilicaАгенција за борбу против корупције је у протеклом периоду добила више пријава грађана и политичких субјеката да Општински одбор Српске напредне странке Баточина организује бесплатну правну помоћ, као и да ће се у наредном периоду, у организацији Уније жена ОО СНС Баточина, обавити бесплатан очни преглед од стране лекара специјалисте, офталмолога.

Одредбом члана 19. Закона о финансирању политичких активности прописано je да средства за финансирање редовног рада политички субјекти могу да користе за функционисање и пропагирање идеје политичког субјекта које, између осталог, подразумевају рад са бирачима и чланством, међународну сарадњу, трошкове зарада и накнада запослених, трошкове промоције, рекламног материјала и остале сличне политичке активности.

Агенција указује на то да се пружање правне помоћи и обављање здравствених прегледа не могу сматрати политичким активностима политичког субјекта у смислу Закона о финансирању политичких активности, те да овај вид понашања може довести до повреде овог и других закона.