Експертска мисија TAIEX у Агенцији за борбу против корупције

Позив ОЦД које су активне у области борбе против корупције за учешће на састанку
24/05/2016
Подсећање на обавезу подношења извештаја о трошковима изборне кампање
31/05/2016

Експертска мисија TAIEX у Агенцији за борбу против корупције

print
flag_yellow_lowУ периоду од 24. до 27. маја, посредством TAIEX инструмента, организована је експертска мисија у Агенцији за борбу против корупције, са циљем добијања квалитативне и квантитативне анализе ефеката примене Закона о финансирању политичких активности. Ова мисија је посебно усмерена на политику санкционисања и поступања свих релевантних институција у овој области.

Мисију спроводи словеначки експерт Јуриј Топлак, професор Уставног права на Правном факултету Универзитета у Марибору, који ће се састати са представницима Агенције за борбу против корупције, Министарства финансија, Министарства правде, прекршајних судова, Републичког јавног тужилаштва, Државне ревизорске институције, Републичке изборне комисије, политичких странака и организација цивилног друштва. Поред анализе, проф. Топлак ће дефинисати и препоруке за унапређење важећег закона који регулише ову област.

Ова важна активност предвиђена је Акционим планом за поглавље 23.

TAIEX је инструмент помоћи и размене информација којим ЕУ пружа подршку партнерским земљама у погледу усклађивања и спровођења законодавства Европске уније. Више информација погледајте овде.