Deset od jedanaest političkih subjekata za sada podnelo izveštaj Agenciji

Poverenik nije opozvao stepen tajnosti podataka u slučaju Siniša Mali, ali je kaznio Agenciju
25/05/2017
Saopštenje povodom izveštaja o troškovima izborne kampanje koalicije oko SNS
29/05/2017

Deset od jedanaest političkih subjekata za sada podnelo izveštaj Agenciji

print

Od jedanaest političkih subjekata koji su bili predlagači kandidata na predsedničkim izborima 2017. godine, svi su blagovremeno podneli izveštaj o troškovima izborne kampanje u elektronskoj i pisanoj formi, izuzev grupe građana „Dosta je bilo“ čiji je kandidat bio Saša Radulović. Verifikovani izveštaji su javno dostupni na internet prezentaciji Agencije za borbu protiv korupcije, osim izveštaja koalicije oko Srpske napredne stranke. Zbog obimnosti izveštaja, koji ima gotovo 300 strana, Agencija se suočila sa tehničkim problemom pri verifikaciji izveštaja.

Važno je napomenuti da ovaj tehnički problem nema uticaja na sam proces kontrole izveštaja o troškovima izborne kampanje i da se sve aktivnosti u tom procesu odvijaju uobičajeno.

S obzirom na to da je interes javnosti tradicionalno usmeren više prema kontroli finansiranja izborne kampanje, prioritet će ove godine biti kontrola navedenih izveštaja. Sa druge strane, Agencija će, kao i do sada, paralelno vršiti i kontrolu određenog broja godišnjih finansijskih izveštaja, prema unapred određenim kriterijumima. Izveštaji koje Agencija objavljuje a koji se odnose na kontrolu finansijskih izveštaja političkih subjekata, uvek su u fokusu stručne i šire javnosti, zbog čega se trudimo da iz godine u godinu radimo na podizanju kvaliteta izveštavanja što podrazumeva ne samo standardno detaljan pristup kontroli, već i analiziranje različitih finansijskih pokazatelja, trendova i sl.