Dve studijske posete Agenciji za borbu protiv korupcije

Dodatno otkloniti rizike korupcije u Predlogu zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu
15/07/2015
Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona o udžbenicima
29/07/2015

Dve studijske posete Agenciji za borbu protiv korupcije

print
DSC01662U poslednje dve nedelje u studijskoj poseti Agenciji za borbu protiv korupcije boravili su predstavnici stručnih službi iz Državne komisije za prevenciju korupcije Republike Makedonije i Nacionalne komisije za integritet iz Moldavije.

Kolege iz Makedonije boravile su u Beogradu 14. i 15. jula. Sa zaposlenima u stručnoj službi Agencije razgovarali su o nadležnosti Agencije u vezi sa vođenjem registra funkcionera. Posebno su bili zainteresovani za to kako Agencija vodi i koristi registre, kako dopunjuju podatke i vrši kontrolu, te kakva softverska rešenja koristi.

Kolege iz Moldavije, koje su u Beogradu boravile 22. i 23. jula, posebno su bili zainteresovani za praksu Agencije, kao i na zakonska rešenja, u vezi sa nadležnostima koje ima i moldavska Nacionalna komisija za integritet: rešavanje pitanja sukoba interesa i prijavljivanje imovine funkcionera. Zaposleni u stručnoj službi Agencije upoznali su svoje moldavske kolege i sa drugim nadležnostima Agencije.DSC01658

Ove dve posete deo su uobičajene dobre prakse međunarodne i međuinstitucionalne saradnje, razmene i učenja iz iskustava drugih. I zaposleni u Agenciji imali su prilike da na ovakav način uče iz iskustva kolega u drugim državama, a sve je češći slučaj da su zakonska rešenja, praksa i iskustvo naše Agencije prepoznati kao korisni drugima.