Грађанске иницијативе у служби превенције корупције

Одржано седамнаест семинара, до краја године још девет
25/11/2016
Споразум о сарадњи у области борбе против корупције
30/11/2016

Грађанске иницијативе у служби превенције корупције

print
dscn0003

Укључивање грађана и отвореност институција за дељење информација и података кључни су за успех грађанских иницијатива везаних за превенцију корупције, закључили су на заједничком састанку представници организација цивилног друштва и Агенције за борбу против корупције. Састанак је одржан 29. новембра у просторијама Агенције за борбу против корупције и имао је за циљ да представи искуства организација цивилног друштва у примени информационо-комуникационих технологија на пројектима који се баве превенцијом корупције.

Као примери праксе употребе информационих технологија у превенцији корупције представљена су два портала: http://integrist.net/ и http://budzeti.rs/, а о својим искуствима у раду на наведеним порталима говорили су Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања и Александар Ђекић из Бечејског удружења младих.

Зоран Гавриловић је нагласио да портал Интегрист, између осталог, има за циљ да промовише партнерство са грађанима и да им пружи шансу да се на другачији начин боре против корупције, а не само као узбуњивачи. На порталу грађани могу да пријављују неправилности, али, поред тога, да номинују особе од интегритета и тако допринесу да интегритет постане вредност, а људи од интегритета буду поштовани и цењени.

Говорећи о настанку портала http://budzeti.rs/, Александар Ђекић из Бечејског удружења младих нагласио је да транспарентност буџета омогућава грађанима да прате ток трошења новца на локалу и да утичу на његову измену. Само у прошлој години, ово удружење је пратећи јавне набавке успело да утиче на измену преко 150 конкурсних документација у поступцима јавних набавки.

Учесници су се сложили да јавни притисак даје конкретне резултате у борби против корупције и да је потребно покренути јавне институције да постану отворене према дељењу информација и података. Наводећи да је дељење информација једно од горућих проблема приликом спровођења пројеката овог типа, учесници су се сложили да тема следећег састанка буде управо проблем размене података између ОЦД и јавних институција.

Састанци са организацијама цивилног друштва део су мера прописаних мером 4.5.3. из Ревидираног акционог плана за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције и спроводе се два пута годишње у организацији Агенције за борбу против корупције.