Alternativni izveštaji organizacija civilnog društva o sprovođenju antikorupcijske strategije i akcionog plana – za 2015. godinu

Predlog zakona o javnim preduzećima: neznatne izmene – iste preporuke
12/02/2016
Potpisan Sporazum o saradnji sa Upravom za javne nabavke
02/03/2016

Alternativni izveštaji organizacija civilnog društva o sprovođenju antikorupcijske strategije i akcionog plana – za 2015. godinu

print
logo_acas_cirAgencija za borbu protiv korupcije drugu godinu zaredom objavljuje alternativne izveštaje organizacija civilnog društva o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine i pratećeg Akcionog plana. Naime, na drugom konkursu, sprovedenom 2015. godine, podršku za alternativno izveštavanje dobile su organizacije Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku u saradnji sa Udruženjem javnih tužilaca Srbije i zamenika javnih tužilaca Srbije i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija i Pravni skener u saradnji sa organizacijom Tri tačke.

Agencija je 2014. godine pokrenula pilot program alternativnog izveštavanja o sprovođenju antikorupcijske strategije i pratećeg akcionog plana. Cilj alternativnih izveštaja je da pomognu u verifikaciji podataka i zaključaka iz izveštaja, koje o ispunjenosti mera iz Akcionog plana daju odgovorni subjekti, ali i da godišnji izveštaj Agencije o sprovođenju Strategije i Akcionog plana dopune nezavisnim istraživačkim nalazima organizacija civilnog društva.

Tako je izveštaj za prethodnu, 2014. godinu, bio prvi izveštaj Agencije u koji su ugrađeni zaključci i preporuke alternativnih izveštaja, čiji su autori organizacije civilnog društva. Alternativni izveštaji su značajno doprineli njegovoj informativnosti, a u velikoj meri su dopunili kvalitet analize dajući stručni osvrt na realizaciju najvećeg broja mera.

Izveštaje možete preuzeti ovde:

Transparentnost Srbija – izveštaj
Beogradski centar za bezbednosnu politiku – izveštaj
Pravni skener – izveštaj