Алтернативни извештаји организација цивилног друштва о спровођењу антикорупцијске стратегије и акционог плана – за 2015. годину

Предлог закона о јавним предузећима: незнатне измене – исте препоруке
12/02/2016
Потписан Споразум о сарадњи са Управом за јавне набавке
02/03/2016

Алтернативни извештаји организација цивилног друштва о спровођењу антикорупцијске стратегије и акционог плана – за 2015. годину

print
logo_acas_cirАгенција за борбу против корупције другу годину заредом објављује алтернативне извештаје организација цивилног друштва о спровођењу Националне стратегије за борбу против корупције за период од 2013. до 2018. године и пратећег Акционог плана. Наиме, на другом конкурсу, спроведеном 2015. године, подршку за алтернативно извештавање добиле су организације Транспарентност Србија, Београдски центар за безбедносну политику у сарадњи са Удружењем јавних тужилаца Србије и заменика јавних тужилаца Србије и Балканском истраживачком мрежом Србија и Правни скенер у сарадњи са организацијом Три тачке.

Агенција је 2014. године покренула пилот програм алтернативног извештавања о спровођењу антикорупцијске стратегије и пратећег акционог плана. Циљ алтернативних извештаја је да помогну у верификацији података и закључака из извештаја, које о испуњености мера из Акционог плана дају одговорни субјекти, али и да годишњи извештај Агенције о спровођењу Стратегије и Акционог плана допуне независним истраживачким налазима организација цивилног друштва.

Тако је извештај за претходну, 2014. годину, био први извештај Агенције у који су уграђени закључци и препоруке алтернативних извештаја, чији су аутори организације цивилног друштва. Алтернативни извештаји су значајно допринели његовој информативности, а у великој мери су допунили квалитет анализе дајући стручни осврт на реализацију највећег броја мера.

Извештаје можете преузети овде:

Транспарентност Србија – извештај
Београдски центар за безбедносну политику – извештај
Правни скенер – извештај