Агенција је независан орган и не треба му ничија дозвола за рад

Резултати контроле извештаја о имовини и приходима функционера
07/10/2015
Нови амбасадор Краљевине Холандије у посети Агенцији
09/10/2015

Агенција је независан орган и не треба му ничија дозвола за рад

print
TATJANA BABIC„Недопустиво је да се функционери који су прекршили закон, тиме што нису пријавили велики број некретнина и значајне суме новца, извуку од кривичног гоњења, уплаћујући новац у хуманитарне сврхе“, изјавила је директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић. Она је, гостујући у емисији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине, истакла да је примена начела опортунитета или одлагања кривичног гоњења јавног функционера од стране тужилаштва све чешћа у пракси и да у томе налазимо забрињавајући тренд, којим се девалвира рад Агенције, подрива правни поредак и нарушава поверење у институције државе Србије.

„Имали смо случај високог функционера Социјалистичке партије Србије и директора ‘Србијагаса’ Душана Бајатовића, за којег смо поред непријављивања прихода од 75.000 евра, имали и сумњу на кривична дела примање мита, прање новца и злоупотребу службеног положаја, а што се завршило тако што је Бајатовић платио 200.000 динара у хуманитарне сврхе и јавни тужилац је одбацио извештај Агенције“, објашњава Бабић. „Оваква пракса тужилаштва је све чешћа и то је оно што забрињава. Функционер због непријављивања имовине мора кривично да се гони, чиме се испуњава сврха кажњавања, врши утицај не све друге, али и долази до друштвене осуде кривичног дела“, објашњава директорка Агенције за борбу против корупције.

„Ако један орган, Агенција за борбу против корупције, уради велики део посла, заврши тај посао, а онда пријава буде одбачена, ланац се прекида и обесмишљава се сваки напор“. Бабић је рекла да осећа како Агенција за борбу против корупције нема општедруштвену подршку за свој рад, те да функционери у јавности често ниподаштавају одлуке агенције или упућују бесмислене инсинуације на њен рачун, како је рад Агенције политички обојен.

„Имамо случај бившег градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића, чија реакција на пријаву Агенције сублимира реакције већине функционера оптужених за кршење закона, а то је да је он приликом свргавања са власти једноставно заборавио да пријави имовину, јер је имао важније послове у том тренутку“, објашњава она. Сличан је пример оспоравања и министра одбране Братислава Гашића и извештаја Агенције по којем је био у сукобу интереса када је, као градоначелник Крушевца, закључио уговоре са фирмама у власништву његове супруге и сина. „Он је рекао да неће дозволити да било ко доводи његово име у везу са незаконитим радњама и да баца љагу на њега, а мени није јасно шта он то неће дозволити. Морам да подсетим да смо ми независан орган и не треба нам ничија дозвола за рад“, истиче она.

Разговор у целини можете преузети овде.

„Прави угао“ РТВ Војводина
Аутор: Љубица Гојгић
7. октобар 2015.