Agencija objavljuje spisak državnih institucija u Srbiji koje su izradile, odnosno nisu izradile plan integriteta

Javni konkurs za izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije
27/11/2017
Saopštenje Odbora Agencije
13/12/2017

Agencija objavljuje spisak državnih institucija u Srbiji koje su izradile, odnosno nisu izradile plan integriteta

print
Agencija za borbu protiv korupcije objavljuje podatak o državnim institucijama u Srbiji koje imaju zakonsku obavezu izrade i sprovođenja plana integriteta, a koje su izradile, odnosno nisu izradile plan integriteta u drugom ciklusu primene ove zakonske obaveze.

Drugi ciklus izrade plana integriteta počeo je danom objavljivanja Smernica za izradu i sprovođenje plana integriteta („Službeni glasnik RS“ br. 95/16 od 30.11.2016. godine), a krajnji rok za izradu bio je 10. novembar 2017. godine. Svi državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća imaju obavezu izrade svog plan integriteta.

U drugom ciklusu, od ukupnog broja institucija koje su u obavezi da donesu plan integriteta, to je učinilo 2716 institucija (64%), što je povećanje od 17% u odnosu na prvi ciklus, kada je plan integriteta donelo 2121 institucija, odnosno 47%.

Ovom prilikom, Agencija objavljuje podatke o najznačajnijim državnim institucijama koje su izradile, odnosno nisu izradile plan integriteta, kao i podatke o ostalim nosiocima ove zakonske obaveze, i to po sistemima.

Agencija objavljuje i primer dobre prakse, odnosno listu institucija koje su izradile plan integriteta iako nisu obuhvaćene ovom zakonskom obavezom.

Nakon procesa izrade i usvajanja plana integriteta na nivou institucije, sledi faza sprovođenja. U toku 2018. godine Agencija će obilaziti institucije i kontrolisati kvalitet izrađenih planova, kao i tok procesa sprovođenja.